Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2020

 

Δομή πηγής ,ένα παράδειγμα μελέτης πηγής, Ιστορία θεωρητικής κατεύθυνσης

                                          Σχολιασμός  πηγών
Υπάρχουν δύο βασικοί τρόποι μελέτης πηγών: α)Σύνθεση (πληροφορίες σχολικού βιβλίου και πηγής).
Η  πηγή  συμπληρώνει, τεκμηριώνει αναπτύσσει τις πληροφορίες του σχολικού βιβλίου . Αν έχει αντίθετες πληροφορίες τις υπογραμμίζουμε και τις συμπληρώνουμε στο τέλος. Επίσης είναι δυνατόν οι απαντήσεις σε κάποιο ερώτημα  να αντλούνται μόνο από την πηγή.
Προσοχή : Όσα ερωτήματα μας θέτουν τόσες απαντήσεις έχουμε Μπορεί να έχουμε για κάθε θέμα δύο ή τρεις πηγές . Αυτό δεν μας ενοχλεί ούτε μας δημιουργεί πανικό και άγχος! Διαβάζουμε καλά τις πηγές και ανάλογα με τα ερωτήματα που μας θέτουν τις εντάσσουμε στο σωστό χρονολογικό πλαίσιο και στο εκάστοτε μάθημα.  Ο συνθετικός τρόπος είναι και ο πιο σωστός αλλά βέβαια και ο πιο δύσκολος και χρονοβόρος, γι΄ αυτό χρειάζεται εξάσκηση και καλή γνώση όλης της ύλης. Αν έχουμε μάθει να δουλεύουμε σωστά και να φτιάχνουμε τη δομή της πηγής όπως θα δούμε παρακάτω στο παράδειγμα τότε θα έχουμε και άριστα αποτελέσματα.
β) Παράθεση :Ο άλλος τρόπος ανάλυσης μίας πηγής είναι λίγο πιο απλός και υπό κάποιες προϋποθέσεις μπορεί να μας αποφέρει μόνο ορισμένες μονάδες, όπως έχουμε πει. Καλό θα είναι να τον αποφεύγουμε. Παραθέτουμε τις γνώσεις μας από το σχολικό βιβλίο και μετά αναλύουμε τη πηγή. Χρησιμοποιούμε εκφράσεις όπως π.χ. <<σύμφωνα με την πηγή>>, <<όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται και στο κείμενο Α>>.
Και στις δύο μεθόδους θα ενώσουμε πληροφορίες πηγής- πηγών (αν είναι πάνω από δύο) και βιβλίου.
Κατά την πρώτη  μέθοδο μπορούμε να κάνουμε ένα σχεδιάγραμμα. Από τη μια πλευρά βάζουμε τις πληροφορίες του βιβλίου και από την άλλη της πηγής και τις συνθέτουμε. Κατά την σύνθεση κάνουμε αναφορά στην πηγή Λέμε δηλαδή, <<όπως αναφέρεται στην πηγή>>, <<όπως υποστηρίζει ο τάδε>>κτλ. Δεν αντιγράφουμε αυτούσια κομμάτια της πηγής, τα ερμηνεύουμε τα γράφουμε με το δικό μας ύφος. Αν έχουμε καθαρεύουσα όπως στο συγκεκριμένο παράδειγμα εξομαλύνουμε την γλώσσα προς τη δημοτική
Σχεδιάγραμμα πηγών για το στρατιωτικό Σύνδεσμο(κίνημα στο Γουδί 1909) σελ.87-88 σχολικού βιβλίου. Βάζουμε αριθμούς 1,2,3 ,κτλ στις πληροφορίες που παίρνουμε από το βιβλίο και γράμματα α, β, γ κτλ στις πληροφορίες που παίρνουμε από τις πηγές έτσι ώστε στο τέλος να φτιάξουμε τη δομή της πηγής. Το ερώτημα είναι : αξιοποιώντας τις γνώσεις σας από το σχολικό βιβλίο και αντλώντας στοιχεία από τις πηγές 20 και 21 του σχολικού βιβλίου( σελ. 87-88) να αναφερθείτε στην ίδρυση του στρατιωτικού Συνδέσμου και στα αιτήματα που  προώθησε(15 Αυγουστου 1909).
                                                   ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ
 ΒΙΒΛΙΟ    
1)ΕΙΣΑΓΩΓΗ                                                                                                                                          
 Σχ.βιβλίο σελ.86-87
<<το 1909 συντελειται...μεχρι Βουλης>>
2)Το 2 το γραφουμε μετα το γ
για να συνδεσουμε την πηγη 20 με την πηγη 21.
Σχ.βιβλιο σελ. 86 << Ηδη πριν απο την εκδηλωση
του κινηματος...γραφειοκρατια>>.2.
3)Σχ.βιβλιο σελ.87-88<<με αφορμη το κινημα, εγινε
στις 14 Σπτεμβριου μεγαλη διαδηλωση...οικονομικων
αιτηματων.>>. Μετα παμε και γραφουμε πληροφοριες
απο την πηγη 21.

ΠΗΓΕΣ
Πηγη 20
<< Η πατρις...δικαιων του>> (δυσπραγια, δυσλειτουργια κρατους) α.
<< Ο Συνδεσμος των αξιωματικων...Ναυτικου>> (παταξη της ευνοιοκρατιας ανορθωση του κρατους σε ολους τους τομεις) α.
<<Πρεπει,. χαριν αυτου...ναυτικου...>> ( Διαδοχος, πριγκηπες να απεχουν απο την ενεργο διοικητικη υπηρεσια στο στρατο και το ναυτικο, διατηρωντας ομως τους στρατιωτικους βαθμους τους και το δικαιωμα προαγωγης. Ο βασιλιας πρεπει να απαιτει ωστε οι υπουργοι του στρατου και του ναυτικού να προερχονται απο τους ανωτερους εν ενεργεια ή διαθεσιμοτητα αξιωματικους του στρατου και του ναυτικου, ωστε ο στρατος να ειναι πιο αποτελεσματικος.) β.
<< Ο στρατιωτικος Συνδεσμος...ανορθωθωσι...>> γ.(Σειρα αιτηματων του Συνδεσμου συμφωνα με την πηγη : Τα αιτηματα αφορουν  :1) την ανυψωση της θρησκειας στον ιερο προορισμο της, 2) την παταξη της διαφθορας στη διοικηση με τη δημιουργια ενος διοικητικου μηχανισμου χρησιμου και εντιμου, 3) την αναμορφωση της δικαιοσυνης, ωστε να υπαρχει ταχυτητα, αμεροληψια, και ισονομια στην απονομη της, 4) την αναδιοργανωση της εκπαιδευσης ωστε να ανταποκρινεται στις απαιτησεις του καθημερινου βιου και των  στρατιωτικων αναγκων της χωρας, 5) την εξασφαλιση της συνταγματικης νομιμοτητας, ωστε να υπαρχει σεβασμος στα αναπαλλοτριωτα δικαιωματα της ζωης, της τιμης και της περιουσιας των πολιτων, και 6) την ανορθωση των οικονομικών του κρατους.) γ.
Πηγη 21
<< Ο Λαός των Αθηνών........ιδιοκτησίας του......>>(Αίτια δυσπραγίας της χώρας.
Στο αποσπασμα απο το ψηφισμα των επαγγελματικων σωματειων της Αθηνας και του Πειραια την ημερα του πανδημου συλλαλητηρίου  αναφερονται αφενος οι λογοι που προκαλεσαν την οργη και την αντιδραση των εργαζομενων και αφετερου τα αιτηματα των επαγγελματικων σωματειων για την αντιμετωπιση των προβληματων και δυσλειτουργιων του κρατους σε ολους τους τομεις. Συγκεκριμενα τα αιτια που οδηγησαν στο συλλαλητηριο του 1909 ειναι τα εξης : 1) η δυσπραγια της χωρας και η δυσλειτουργια πολλων κρατικων τομεων, 2) Η διαφθορα στην πολιτικη ζωη της χωρας,και η παραβιαση των εννομων συμφεροντων και δικαιωματων του λαου, 3) Οι συνταγματικες και οι νομοθετικες παραβιασεις καθως το πολιτευμα κατ' επιφαση μονο ειναι δημοκρατικο και στην ουσια οι βουλευτες εχουν μετατραπει σε μια ιδιοτελη ολιγαρχια που εξυπηρετει τα συμφεροντα της και τα συμφεροντα της πλουτοκρατιας με την οποια εχει συμπραξει. 4)  Η οικονομικη εξαντληση του λαου, που στεναζει απο την επαχθη και αδικη φορολογια χωρις να απολαμβανει σε ανταλλαγμα τα δικαιωματα της ζωης, της τιμης και της ιδιοκτησιας.) δ.
<<Αξιοι  να ιδη την κυβερνησιν...νομου>>.( Τα αιτηματα που προβαλλουν τα σωματεια για την αντιμετωπιση αυτων των προβληματων συνοψιζονται στα ακολουθα : 1) Αμεση ψηφιση νομοθεσιας για την παταξη της συναλλαγης, την εξυγιανση και αναδιοργανωση του διοικητικου μηχανισμου και την ληψη μετρων για την προστασια των παραγωγικων ταξεων.2) Θεσπιση νομοθετικου πλαισιου για τη βελτιωση των συνθηκων εργασιας των εργατων και την προστασια τους σε σχεση με την εργοδοσια.) ε.
ΣΧΟΛΙΟ (4)
Προαιρετικα μετα το ε γραφουμε για να συγκρινουμε τα αιτηματα των δυο πλευρων. Αν συγκρινουμε τα αιτηματα που προβαλλονται στην προκηρυξη του Στρατιωτικου συνδεσμου με τα αιτηματα των επαγγελματικων σωματειων θα παρατηρουσαμε οτι : 1) Καταρχας το αιτημα της <<ανορθωσης>> της χωρας και της αντιμετωπισης ολων <<των κακως εν γενει εχοντων>> εκφραζει ολα τα κοινωνικα στρωματα. 2) Ωστοσο, απο τα αιτηματα τους διακρινουμε τον διαφορετικο ιδεολογικο προσανατολισμο και συνεπως τα διαφορετικα συμφεροντα των στρατιωτικων με τα επαγγελματικα σωματεια. Οι πρωτοι προτασσουν την αναγκη μεταρρυθμισεων στο στρατο, ενω οι δευτεροι την αναγκη προστασιας ( νομοθετικα, οικονομικα και κοινωνικα) των παραγωγικων ταξεων.
ΕΠΙΛΟΓΟΣ (5)
Κλεινουμε με αυτο την αναλυση της πηγης. Σελ.88 σχ.βιβλιο << Υπο την πιεση του Συνδεσμου... επιδιωξεις του.>>.
ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ :
Η συνθεση της πηγης θα εχει την εξης μορφη-δομη ( συνδεουμε βεβαια τις παραγραφους και με συνδετικες φρασεις οπως εχει αναφερθει).: 1(βιβλιο), α,α,β,γ απο την πηγη 20, 2 (βιβλιο), 3 (βιβλιο), δ πηγη (21), ε πηγη (21), 4 ( δικο μας σχολιο) για τα αιτηματα των δυο πλευρων, 5 ( βιβλιο-επιλογος). Αρα εχουμε 1α,α,β,γ,2,3,δ,ε,4,5 ( Δομη πηγης ).
 

 Πως  μελετούμε μια ιστορική πηγή.   
Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα των πανελλαδικών εξετάσεων καλό θα ήταν να πούμε αν μία πηγή είναι πρωτογενής ή δευτερογενής.

1) Άμεσες/ Πρωτογενείς πηγές ονομάζουμε τις πηγές οι οποίες συνετέθησαν ή δημιουργήθηκαν από πρωταγωνιστές ή αυτόπτες μάρτυρες την ίδια εποχή κατά την οποία λάμβανε χώρα το υπό εξέταση ζήτημα π.χ. πολιτικοί λόγοι , άρθρα συνταγμάτων, διπλωματικά έγγραφα , νόμοι επίσημα στατιστικά στοιχεία κτλ. Δηλαδή οι πρωτογενείς πηγές μας δίνουν απευθείας το υλικό ή το γεγονός και δεν επιδέχονται τη διαμεσολάβηση ή τον κριτικό σχολιασμό κάποιου άλλου.
Έμμεσες/Δευτερογενείς πηγές νοούνται όλες οι αναφορές ( άρθρα, βιβλία, κινηματογραφικές ταινίες κτλ) που αναφέρονται στα υπό μελέτη θέματα και δημιουργήθηκαν σε ύστερο χρόνο κυρίως από ιστορικούς και έχουν δεχτεί κάποιο σχολιασμό ή κριτική.

 

2)Διαβάζουμε συνολικά την πηγή δύο και τρεις φορές μέχρι να την κατανοήσουμε. Στη συνέχεια διαβάζουμε προσεχτικά τα ερωτήματα που μας θέτουν , γιατί αυτά θα μας κατευθύνουν στην ανάπτυξη και στο σχολιασμό της πηγής .Προσοχή: η ερώτηση της πηγής δίνεται ως εξής: <<Αντλώντας στοιχεία από το παραπάνω κείμενο και αξιοποιώντας τις ιστορικές γνώσεις να αναφέρετε…….>> Αυτό μας οδηγεί στο να χωρίσουμε την απάντηση σε δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος θα ανακαλέσουμε  στη μνήμη μας τα σημεία του σχολικού βιβλίου ,στα οποία αναφέρεται η πηγή και θα τα παρουσιάσουμε αυτούσια. Στο δεύτερο μέρος σε μία όσο το δυνατό πιο πετυχημένη νοηματική σύνδεση, που στηρίζεται στο βαθμό κατοχής της ελληνικής γλώσσας από τον υποψήφιο ,θα προχωρήσουμε στο σχολιασμό της πηγής με σκοπό να βρούμε τα στοιχεία που να επιβεβαιώνουν ,να συμπληρώνουν ή και να αντιστρατεύονται τα στοιχεία του σχολικού βιβλίου. Η σύνδεση των ιστορικών γνώσεων και του σχολιασμού παραθέματος μπορεί να γίνει με χρήση συνδετικών διαρθρωτικών φράσεων όπως:   όλα τα παραπάνω επιβεβαιώνονται από τις πληροφορίες του παραθέματος, σύμφωνα με τις πληροφορίες του παραθέματος, όπως προκύπτει από το παράθεμα, χρησιμοποιούμε το όνομα του συγγραφέα αν υπάρχει, δηλαδή μπορούμε να πούμε σύμφωνα με τις πληροφορίες του παραθέματος ο τάδε υποστηρίζει, η πηγή αναφέρεται κτλ. Κατά την αναφορά μας στις ιστορικές γνώσεις μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και τις παρακάτω φράσεις: κατά την ιστορική αφήγηση, κατά την ιστορική εξέλιξη, κατά την εξέλιξη των γεγονότων κτλ. (όπως έχουμε πει).

 

3) Ένταξη της πηγής στο ιστορικό της πλαίσιο- συγκεκριμένη χρονολογική τοποθέτησή της. Προσέχουμε και πότε γράφτηκε , από ποιον . Πρέπει τώρα να αναφέρουμε και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες γράφτηκε, τι πληροφορίες μας δίνει για την εποχή που παρουσιάζει.

 

4)Σχολιασμός πληροφοριών,  γεγονότων, προσώπων, στοιχείων, που  μας δίνει η πηγή  ή ο αφηγητής του κειμένου  όταν πρόκειται για πρόσωπο που είναι σύγχρονο με την εποχή. Πρέπει να εξαντλούμε το περιεχόμενο της πηγής σε σχέση με το ζητούμενο. Η δομή των απαντήσεων να συμφωνεί με τη δομή των ερωτήσεων . Για παράδειγμα αν η ερώτηση είναι διαιρεμένη σε  υποερωτήματα π.χ α) και β) και η απάντησή μας να ακολουθεί την ίδια υποδιαίρεση.

 

5)Αίτια, συνέπειες  ,αν  υπάρχουν μέσα στο γεγονός, συμπεράσματα, προεκτάσεις των όσων αναφέρονται, σύγκριση με τα προηγούμενα.

 

6)Αν η πηγή είναι σε καθαρεύουσα πρώτα την εξομαλύνουμε γλωσσικά την κατανοούμε και μετά την σχολιάζουμε.

 

7)Αντικειμενικότητα της πηγής (ανάλογα από τον ποιον είναι γραμμένη και πότε). Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα καλό θα ήταν να γράψουμε αν η πηγή είναι αντικειμενική αν παρουσιάζει όλες τις απόψεις της εποχής, όλων των κομμάτων όλων των πολεμικών συνασπισμών, τις απόψεις των νικητών των ηττημένων κτλ.

 

8)Διαχρονικότητα πηγής : αν αυτά που αναφέρει συνέβησαν και τα επόμενα χρόνια ή στη πιο σύγχρονη εποχή ή και στη σημερινή. Δεν αναφερόμαστε σε αυτό αν δεν είμαστε σίγουροι.

 

ΠΡΟΣΟΧΗ: Μετατρέπουμε το περιεχόμενο της πηγής σε δικό μας κείμενο γραμμένο στο γ΄ πρόσωπο .Δεν αντιγράφουμε αυτούσια κομμάτια της πηγής, μόνο αν υπάρχει λόγος το κάνουμε αυτό χρησιμοποιώντας εισαγωγικά. Επίσης εκείνο που έχει μεγάλη σημασία είναι να εντάξουμε την πηγή στο σωστό κεφάλαιο και να χρησιμοποιήσουμε τα όσα ξέρουμε από το εκάστοτε μάθημα. ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΗΣ ΠΗΓΗΣ. Κάνουμε μόνο ιστορικές αξιολογήσεις όχι προσωπικές. Δεν κάνουμε <<λογικά άλματα >> οδηγούμενοι με αυθαίρετο και  ασύνδετο τρόπο στο συμπέρασμα που θέλουμε να καταλήξουμε. Ο συλλογισμός μας για την κατανόηση της πηγής θα είναι ο εξής: ιστορικό πλαίσιο της εποχής, κατανόηση της πηγής, ιστορική αξιολόγηση της πηγής.

 

Συνοπτικά σύμφωνα με αυτά που αναφέραμε πιο πάνω,ακολουθείται το εξής σχήμα κατά την ανάλυση μίας πηγής:

 

1.Εισαγωγή που να κινείται στον άξονα : γεγονότα, πρόσωπα, τόπος χρόνος.

 

2.Ξεχωριστή παράγραφος με τα στοιχεία του βιβλίου.

 

3.Σύνδεση ιστορικών γνώσεων και σχολιασμού παραθέματος(βλέπε συνδετικές φράσεις). Πάντα έχοντας υπόψιν μας τα ερωτήματα που μας θέτει η πηγή. Στο σημείο αυτό θα μας βοηθήσει το να κρατάμε κάποιες σημειώσεις από τη πηγή στο πρόχειρο ,είτε να βάζουμε πλαγιότιτλους, είτε να υπογραμμίζουμε τα στοιχεία που αφορούν στην απάντηση.

 

4. Ανάλυση δεδομένων πηγής.(εμβάθυνση ,αξιολόγηση, και σωστή σύνδεση με το ιστορικό πλαίσιο.

 

Προσοχή: όσον αφορά την ανάλυση πινάκων ,  σκιτσογραφιών, γελοιογραφιών, φωτογραφιών  και εικόνων ξεκινάμε από την ανάλυση των στοιχείων της εικόνας (δεδομένα πηγής) και μετά παραθέτουμε τις ιστορικές μας γνώσεις. Για τους πίνακες ισχύει ότι έχουμε πει. Ομαδοποιούμε τα δεδομένα του πίνακα στηριζόμενοι σε μία τομή. Π.χ. χρονολογία , αριθμητικά δεδομένα, υλικό .κτλ.

 

Προσοχή: όταν η πηγή δεν προσφέρει νέα στοιχεία σε σχέση με αυτά που υπάρχουν στο βιβλίο ή η διατύπωση είναι παρόμοια με το σχολικό βιβλίο τότε οι πληροφορίες χρησιμοποιούνται για να βεβαιώσουν τις ιστορικές γνώσεις. Δηλαδή ο μαθητής γράφει όλες τις πληροφορίες του σχολικού βιβλίου και σε κατάλληλα σημεία τις ενισχύει και τις ολοκληρώνει με τα στοιχεία της πηγής που τις επιβεβαιώνουν.
Όταν όμως η πηγή προσφέρει νέα στοιχεία  ο μαθητής θα οργανώσει το  κείμενό του βασισμένος στο υλικό και τη δομή της πηγής  και θα προσθέσει στο σημείο ή στα σημεία που ταιριάζουν, τις ιστορικές γνώσεις από το σχολικό βιβλίο.    

Προσοχή!  Στη μελέτη-σχολιασμό της πηγής εφαρμόζουμε και την συνεχόμενη ίδια αρίθμηση όπως είπαμε. Υπογραμμίζουμε με τον ίδιο αριθμό όλες τις πληροφορίες των πηγών που αναφέρονται στο ίδιο ερώτημα και στη συνέχεια συνθέτουμε όπως έχουμε πει.

                                     ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ   ΠΗΓΩΝ.

Είναι πολύ σημαντικό και απαραίτητο να έχουμε πρώτα κατανοήσει την πηγή.

Μετά ακολουθεί η αξιολόγηση της πηγής. Η αξιολόγηση της πηγής είναι αυτή που διαφοροποιεί την πηγή από ένα απλό πληροφοριακό υλικό.

Κατά την αξιολόγηση της πηγής θα πρέπει να αξιοποιούμε  τις πληροφορίες της  πηγής.

Πρέπει να βλέπουμε στο κάτω μέρος  της πηγής από πού προέρχεται .

Στη  συνέχεια θα την αξιολογήσουμε ως πρωτογενή ή δευτερογενή  Μετά θα αναφερθούμε στον συγγραφέα  θα την τοποθετήσουμε στο ιστορικό της πλαίσιο, θα πούμε αν το πρόσωπο που την έγραψε  ή την εκφώνησε είναι σύγχρονο με τα γεγονότα ή είναι αυτόπτης  μάρτυρας.  Θα αναφερθούμε στις πληροφορίες που δίνει . Αν δίνει μία σαφή –αντικειμενική εικόνα της εποχής . Αν  υπάρχει και η αντίθετη άποψη. Αν  είναι αντικειμενική ή όχι.  Μπορούμε να αναφερθούμε και στη διακειμενικότητά της αν αναφέρεται  το θέμα και  σε κάποιο άλλο παράθεμα. Στη  διαχρονικότητα ενός γεγονότος. 

Παραδείγματα.

Βλέπε σελίδα 9. Φωτοτυπιών.

Οι πηγές 20 και 21 είναι πρωτογενείς μολονότι προέρχονται από το ιστορικό έργο του Γ. Κορδάτου , Ιστορία της νεώτερης Ελλάδας Ε΄. Μας δίνουν άμεσες και αντικειμενικές πληροφορίες  που αναφέρονται στις διεκδικήσεις  και στα αιτήματα του στρατιωτικού συνδέσμου και στις διεκδικήσεις των επαγγελματικών σωματείων. Ταυτόχρονα μας δίνεται η δυνατότητα να δούμε μία σαφή εικόνα της εποχής του 1909. Να  ερευνήσουμε τα αίτια του κοινωνικού αναβρασμού της εποχής τα αιτήματα του λαού  και των διάφορων κοινωνικών ομάδων που οδήγησαν στην πολιτική αλλαγή  και μάλιστα  χωρίς την επιβολή δικτατορίας. Βέβαια δεν έχουμε κάποια πληροφορία για τα αιτήματα των κομμάτων που υποστηρίζουν τη βασιλεία..

 

Πρωτογενείς πηγές.  Αν  πρόκειται για άρθρο, για διάταγμα ,για σύνταγμα.

Γράφουμε το είδος αναφερόμαστε στον συντάκτη , μιλάμε για την αντικειμενικότητά το  περιεχόμενό του. Αν είναι άρθρο εφημερίδας δεν είναι αντικειμενικό. Δε ξεχνάμε το ιστορικό πλαίσιο.

Μαρτυρίες. Πολύ σημαντικές . Αυτόπτης μάρτυρας  . Μαθαίνουμε άμεσα πληροφορίες για ένα γεγονός. Π.χ. Μικρασιατική καταστροφή . Τις κινήσεις τις δυσκολίες των προσφύγων .

(θα επανέρθουμε σε αυτές τις πηγές).

Απομνημονεύματα. Βλέπουμε πότε και από ποιον είναι γραμμένα.    Μολονότι έχουμε άμεσες πληροφορίες η πηγή κρύβει  υποκειμενικότητα.

Χάρτες. Πότε έχουν γίνει, από ποιους,  τι παρουσιάζουν για την εποχή.  Το ίδιο θα πρέπει να προσέξουμε και για τους στατιστικούς πίνακες. Αν  έχουν αριθμητικά στοιχεία τι ποσοστό καλύπτουν, σε ποιο οικονομικό ή  κοινωνικό γεγονός αναφέρονται. Τι πληροφορίες μας δίνουν , από πού προέρχονται;  Είναι δημόσιος, κρατικός   ή ιδιωτικός ο φορέας;. Είναι κάποιος ιστορικός ή δημοσιογράφος  ή  προέρχονται τα στοιχεία από ένα ιστορικό έργο.

Φωτογραφίες. Ανάλογα σε ποιο έργο βρίσκονται. Πότε δημιουργήθηκαν σε ποια εποχή; Ποιος είναι ο δημιουργός; Βρίσκονται σε κάποια εφημερίδα; Τότε δεν είναι αντικειμενικές , όπως και οι γελοιογραφίες.

Λόγοι πολιτικών- πολιτικά προγράμματα, προγραμματικές πολιτικές δηλώσεις , βασιλικές διακηρύξεις ,βασιλικός λόγος. Πηγές άμεσες πρωτογενείς μας δίνουν πληροφορίες για την εικόνα της εποχής και τους πρωταγωνιστές της. Ωστόσο όμως θα πρέπει να διερευνούμε την αντικειμενικότητά τους.

Δευτερογενείς πηγές.

Ένα ιστορικό έργο η πολλούς τόμους ή με έναν βιβλίο ή αν πρόκειται για μία μελέτη ενός φαινομένου π.χ. του 19ου αιώνα, ή ένα έργο από την πολιτική , οικονομική κοινωνική ιστορία. Βλέπουμε πάλι το συγγραφέα , το ιστορικό το κοινωνικό πλαίσιο. Λέμε ότι έχουμε να κάνουμε με μία δευτερογενή πηγή με αντικειμενικά στοιχεία. Αναφερόμαστε φυσικά στο χρονικό πλαίσιο. Στην εικόνα της εποχής που μας δίνει και αν μπορούμε κάνουμε και μία αξιολόγηση της διακειμενικότητας  και της διαχρονικότητας του φαινομένου που μας παρουσιάζει.

         

 

       

 

            Πως επεξεργαζόμαστε ιστορικά μία  εικόνα

 

1)Βλέπουμε προσεχτικά την εικόνα και προσπαθούμε να κατανοήσουμε σε ποια εποχή ανήκει προσέχοντας τα στοιχεία που τη συνοδεύουν(δημιουργός, χρόνος δημιουργίας , τόπος εύρεσης, περιεχόμενο.).

 

2) Προσέχουμε αν εικονίζει κάτι  πραγματικό ή αλληγορικό.

 

3)Την εντάσσουμε στη εποχή της , δηλαδή κάτω από ποιες συνθήκες δημιουργήθηκε , πότε και γιατί; Σε ποια συμπεράσματα μας οδηγεί;

 

4)Αναζητάμε το λειτουργικό της ρόλο, δηλαδή τι εκφράζει , απλά συναισθήματα ή μία γενικότερη αντίληψη , μία ιδεολογία, τι μηνύματα περνάει, τι υπηρετεί, αν έχει κάποια πολιτική ή κοινωνική σκοπιμότητα κτλ.)

 

5)Προσπαθούμε να κατανοήσουμε την εποχή στην οποία ανήκει συσχετίζοντάς την με τις  γνώσεις μας και από το μάθημα στο οποίο αναφέρεται.

 

6)Γελοιογραφίες: Το πλαίσιο –ανάλυση των γελοιογραφιών είναι το ίδιο που ακολουθούμε στις  ιστορικές  φωτογραφίες. Περιγράφουμε  αυτά που βλέπουμε: ποιοι είναι οι χαρακτήρες που απεικονίζονται στη γελοιογραφία; Πως είναι ντυμένοι , ποια είναι η έκφρασή τους ; τι κάνουν;   Οι χαρακτήρες είναι σχεδιασμένοι ρεαλιστικά; Υπάρχει στοιχείο υπερβολής ή μεροληψίας; Ποια άλλα αντικείμενα ή σύμβολα διακρίνονται στη γελοιογραφία; Τι συμβολίζουν;

 

Στην ανάλυση χρήσιμη θα αποβεί  και η λεζάντα της γελοιογραφίας. Παρατηρήστε επίσης που δημοσιεύτηκε , σε ποιο ιστορικό γεγονός αναφέρεται; Ποια είναι η στάση του γελοιογράφου απέναντι στο θέμα της γελοιογραφίας ; Έχει επικριτική ή επιδοκιμαστική στάση; Πιστεύετε ότι η στάση του γελοιογράφου αποτυπώνει την κοινή γνώμη της εποχής απέναντι στο συγκεκριμένο θέμα; (στη συνέχεια των μαθημάτων θα κάνουμε μαζί παραδείγματα).

 

7)Οι στατιστικοί πίνακες: παρατηρούμε που αναφέρονται; Τι επιπτώσεις δείχνουν για την κοινωνία της εποχής στην οποία αναφέρονται. Σε ποια συμπεράσματα μας οδηγούν; Επίσης σε περίπτωση  σχολιασμού στατιστικού πίνακα είναι απαραίτητο μέσα από τις ιστορικές μας γνώσεις (σχολικό βιβλίο)να επιχειρηματολογήσουμε και να επιβεβαιώσουμε τα στατιστικά δεδομένα του πίνακα. Ακόμη ένας άλλος τρόπος σχολιασμού κυρίως μεγάλων πινάκων είναι η εύρεση μίας τομής στα αριθμητικά δεδομένα , δηλαδή ενός κριτηρίου ομαδοποίησης των δεδομένων. Αυτό μπορεί να είναι μία χρονολογία ή ένας αριθμός ή ένα ποσοστό κλιμάκωσης  ή ύφεσης αντίστοιχα.(θα δούμε παραδείγματα).

 

ΠΡΟΣΟΧΗ: Γράφουμε πάντα ένα δικό μας κείμενο στο γ΄ πρόσωπο. Είναι σημαντικό να εντάξουμε την πηγή στο σωστό κεφάλαιο και να χρησιμοποιήσουμε τα όσα ξέρουμε από το εκάστοτε μάθημα συνδυάζοντάς τα με τα μηνύματα ή τις πληροφορίες που θέλει να μας περάσει η πηγή.


 

ΙΣΤΟΡΙΑ  ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ  ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΠΌ ΤΟ Α.

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ.

1)Ποια ήταν  η κατάσταση του πληθυσμού και τα σύνορα της Ελλάδας μετά την  Επανάσταση;(1832).

2)Ποια ήταν η κατάσταση της χώρας και η εξέλιξη του πληθυσμού της στα μέσα του 19ου αιώνα;

3)Πως φτάνουμε (μετά τη δημιουργία ανεξάρτητου ελληνικού κράτους) στη Μ.Ιδέα και πως αυτή επηρέασε τις πολιτικές των ελληνικών κυβερνήσεων;

Προσοχή μπορεί να συναντήσουμε πηγές για την πολιτική της Μ.ιδέας  και πως επηρέαζε το σύγχρονο ελληνικό κράτος .Επίσης προσέχουμε πηγές με πίνακες για την εξέλιξη του πληθυσμού και την έκταση του Ελληνικού κράτους.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ Β.  Η  ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΤΑ ΤΟ 19ο  ΑΙΩΝΑ.sos

1)Ποια ήταν η εξέλιξη του εμπορίου από τα μέσα του 19ου αιώνα –αρχές του 20ου αιώνα; (προσοχή πίνακες εισαγωγών-εξαγωγών).

2)sos. Ποιες ήταν οι ευνοΪκές συγκυρίες για την ανάπτυξη της ναυτιλίας το 18ο αιώνα;

3)sos. Ποια ήταν η πορεία της ελληνικής ναυτιλίας κατά τον 19οαιώνα;

4)sos. Tι άλλαξε στην ελληνική ναυτιλία μετά τα μέσα του 19ου αιώνα; (από το ιστίο στο ατμόπλοιο, μεγάλη προσοχή σε πίνακες και πηγές που αναφέρονται σε αυτή την αλλαγή. Να διαβάσετε τα θέματα και τις πηγές που έδωσα.

5)Ο όρος Εθνικές γαίες.

6)Ποια ήταν τα αίτια και οι συνέπειες του πολυτεμαχισμού των εθνικών γαιών;

7) Ποιοι ήταν οι λόγοι ανάπτυξης της εκμετάλλευσης των ορυχείων μετά το 1860;

8)Ορυχείο Λαυρίου-ποιες άλλες εκμεταλλεύσεις υπήρχαν μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα;

9)sos.Ίδρυση εθνικής τράπεζας(1841) . Ποια ήταν η πορεία της και ποια πλεονεκτήματα είχε;

10)Βιομηχανία. Πότε εμφανίστηκαν οι πρώτες βιομηχανικές μονάδες στην Ελλάδα και ποια ήταν τα χαρακτηριστικά τους;

11)Ποια ήταν τα αίτια της μικρής ανάπτυξης της βιομηχανίας της Ελλάδας από τα τέλη του 19ου αιώνα ως το 1913;

12)Πως και γιατί αναπτύχθηκε το οδικό δίκτυο στα τέλη του 19ου αιώνα –αρχές του 20ου;(ενισχυτικοί και ανασταλτικοί παράγοντες).

13) Ποια άλλα δημόσια έργα έγιναν στην Ελλάδα ως τα τέλη του 19ου αιώνα;

14)Ποιες ήταν οι προθέσεις και ποιες οι αντιξοότητες για την ανάπτυξη του σιδηροδρόμου στην Ελλάδα;

15)Ποια ήταν η κατάσταση του δικτύου ως το 1880;

16)Ποια ήταν η προσφορά του σιδηροδρομικού δικτύου για την Ελλάδα;

17)Γιατί ο δανεισμός ήταν από τα χρόνια της επανάστασης μία σημαντική παράμετρος της λειτουργίας του ελληνικού κράτους;

18)Σε ποιους τομείς χρησιμοποιήθηκαν τα εθνικά δάνεια; Προσοχή πίνακες και πηγές που αναλύσαμε.

19)ΔΟΕ .ΟΡΙΣΜΟΣ. Τι ήταν ο ΔΟΕ και ποια τα αίτια της επιβολής του;

20)Ποιοι ήταν οι στόχοι και τα αποτελέσματα του ΔΟΕ;


 

Γ.ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΟΝ 20ο ΑΙΩΝΑ.

1)Νομοθετική αντιμετώπιση του ζητήματος της μεγάλης ιδιοκτησίας.(1907-1913).

2)Η αγροτική μεταρρύθμιση 1917-1918.Τα αποτελέσματα και οι συνέπειές της.

3)Ποιοι ήταν οι παράγοντες ανάπτυξης του ελληνικού εργατικού κινήματος ; Πως εκφράστηκε αυτό;

4)Ποια νέα πολιτική αντίληψη εμφανίστηκε στην Ελλάδα την περίοδο 1910-1922;(Βενιζελισμός).

5)Ποιες ήταν οι συνέπειες των Βαλκανικών πολέμων για την Ελλάδα;

6)Η ελληνική οικονομία την περίοδο του μεσοπολέμου(1919-1939).

7)Μεγάλες επενδύσεις.

8)Συνέπειες ίδρυσης της Τράπεζας της Ελλάδος(1927)-(Λειτουργία της 1928)-<<κλήριγκ>>.

Η ΔΙΑΜΌΡΦΩΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ (1821-1936).

 

 

Α.ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΕΛΑΤΕΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ(1821-1843).

Ορισμοί:  Πελατειακές σχέσεις, πατρωνία(όπως τον έδωσα),κόμμα(από παράθεμα όπως είπαμε) σελ.59-60., << Γενικός Οργανισμός Πελοποννήσου>> σελ.60-61, <<Προσωρινόν Πολίτευμα >> της Επιδαύρου σελ.61,<< Πανελλήνιον>> σελ.63, << Εθνικό κόμμα Κωλέττη>>σελ.66, συμπλήρωμα του ορισμού της Μεγάλης Ιδέας, σελ.65. << ναπαίοι>>,σελ.67.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ.

1) Ποιοι ήταν οι λόγοι οργάνωσης πελατειακών δικτύων στην Ελλάδα κατά τη περίοδο της τουρκοκρατίας και ποια ήταν τα χαρακτηριστικά τους.

2)Ποιες ήταν οι διαφορές μεταξύ των δικτύων πατρωνίας και των πολιτικών κομμάτων;

3)Ποιος ήταν ο χαρακτήρας και ποια τα αποτελέσματα του <<Προσωρινού πολιτεύματος >> της Επιδαύρου (1822);

4)Ποια ήταν η πολιτική που επεδίωκε ο Μαυροκορδάτος;(πολιτικές ιδέες αγγλικού κόμματος).

5)Ποιες ήταν οι βασικές πολιτικές  θέσεις του γαλλικού κόμματος  στην εξωτερική και στην εσωτερική πολιτική;

6)Ποιες ήταν οι πολιτικές θέσεις του ρωσικού κόμματος;

7) Σε ποιο ιδεολογικό – πολιτικό πλαίσιο δημιουργήθηκαν τα τρία κόμματα;

8) Ποια οικονομική πολιτική υιοθετούσαν και τα τρία κόμματα.

9) Ποιος ήταν ο τρόπος λειτουργίας των κομμάτων έως το 1844.

 

Β. ΧΕΙΡΑΦΕΤΗΣΗ  ΚΑΙ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ (1844-1880).

 

1)Σύνταγμα 1844(τις ερωτήσεις που έχουμε γράψει. Θεμελιώδη δικαιώματα και βασιλικές εξουσίες στο Σύνταγμα του 1844.

2)Παρακμή ξενικών κομμάτων. Κατά κόμμα και συνολικά με βάση τις ερωτήσεις που έχουμε γράψει.

3)Η <<νέα γενιά>>.  Πολύ καλά όλες τις ερωτήσεις.

4)Σύγκριση συνταγμάτων 1844-1864.(όπως τα έδωσα).

Γ. Δικομματισμός και εκσυγχρονισμός (1880-1909).

5) Η  πολιτική Τρικούπη- η πολιτική Δηλιγιάννη. Ποιες ήταν οι διαφορές τους;(όπως τα είπαμε).

6)Πολύ καλά την οργάνωση των κομμάτων κατά το τελευταίο τέταρτο του 19ου αιώνα με βάση τις ερωτήσεις που έχουμε γράψει.

7)Τα αιτήματα του Στρατιωτικού Συνδέσμου .Ορισμός.

Δ. Ανανέωση-Διχασμός.(1909-1922).

8)Κόμμα φιλελευθέρων πολύ καλά τις ερωτήσεις που έδωσα.

9)Αντιβενιζελικά –αριστερά κόμματα-ΣΕΚΕ.

10) Ο  εθνικός διχασμός(1915-1922) α, β.

 

 

ΚΑΛΑ  ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ !!!   ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΣ  ΚΑΙ ΧΑΡΟΥΜΕΝΟΣ Ο  ΚΑΙΝΟΥΡΙΟΣ  ΧΡΟΝΟΣ!!!  ΔΕ  ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΆΓΧΟΣ Η  ΖΩΗ ΜΑΣ ΔΙΝΕΙ ΠΑΝΤΑ ΠΟΛΛΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ!

                                                                Ο  Καθηγητής σας

                                                                       Ι. Μιχαλόπουλος.

 

 

        ΧΡΗΣΙΜΕΣ       ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ     ΣΤΗΝ  ΙΣΤΟΡΙΑ    ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ

Γ ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ  ΤΡΟΙΖΗΝΑΣ:  1827.   Μπορεί να θεωρηθεί ως << ιδρυτική πράξη του νεοελληνικού κράτους>>.  Ψηφίστηκε νέο σύνταγμα , πληρέστερο από τα δύο προηγούμενα (της Α΄ και της Β΄ Εθνοσυνέλευσης , της Επιδαύρου και του Άστρους αντίστοιχα), το οποίο διακρίνεται για τον δημοκρατικό και τον φιλελεύθερο χαρακτήρα του. Ο χαρακτήρας αυτός διαφαίνεται από : την κυρίαρχη θέση του λαού, του έθνους, που διεκδικούσε πολιτική ύπαρξη και ανεξαρτησία, τη ρητή διακήρυξη της ισονομίας των Ελλήνων, τη διάκριση των εξουσιών. Η Νομοθετική έχει έργο τη θέσπιση των νόμων και ασκείται από τη Βουλή, η εκτελεστική εξουσία έχει ως έργο την επικύρωση και εκτέλεση των νόμων της Βουλής και ασκείται από έναν Κυβερνήτη(ορίζεται ο Καποδίστριας,για επτά χρόνια), με τη βοήθεια  διαφόρων Γραμματέων της  Επικράτειας  και η δικαστική που είναι υπεύθυνη για την εφαρμογή των νόμων και ασκείται από  τα δικαστήρια. Πολίτευμα συνταγματικής μοναρχίας.

 

ΠΕΡΙΟΔΟΣ    ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ   : 1828- 1831. Αλλάζει  η   δομή του πολιτεύματος. Καταργείται το Βουλευτικό και αντικαθίσταται από το Πανελλήνιον και συνέχεια υπάρχει και η Γερουσία, λόγω της κρισιμότητας της στιγμής  οριζόταν ότι θα γίνει νέα εθνοσυνέλευση το 1828. Το πολίτευμα έτσι γίνεται πιο συγκεντρωτικό αφού καταργείται το Σύνταγμα.

Πρωτόκολλο Ανεξαρτησίας 22 Ιανουαρίου/3 Φεβρουαρίου 1830.  Η  Ελλάδα Βασίλειο . Απόλυτη μοναρχία από το 1833-1843.

Πρώτος βασιλιάς των Ελλήνων ο Όθωνας των Βιτελσβάχων, 1833-1835. Περίοδος Αντιβασιλείας Βαυαροκρατία.(μέχρι την ενηλικίωση του Οθωνα). 1835-1862. Ο ΌΘωνας βασιλιάς.

Περίοδος συνταγματικής μοναρχίας 1843-1862. Σύνταγμα 1844, δεν περιόρισε ουσιαστικά τις εξουσίες του Βασιλιά. Ωστόσο εμφανίζεται ο κοινοβουλευτισμός στην Ελλάδα. Ίσως οι φιλελεύθερες πολιτικές διαδικασίες και η  λειτουργία των κομμάτων  που ήταν προϊόν μίας μικρής πολιτικής ηγετικής ομάδας να μην ανταποκρίνονταν στις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας, όμως ο κοινοβουλευτισμός κατά την εμφάνιση του  ανεξάρτητα από τις επιδράσεις των δυτικών προτύπων , ρίζωσε και ανταποκρίθηκε στις ιδιαίτερες ανάγκες, τα προβλήματα και τα αιτήματα της ελληνικής κοινωνίας.Τα κόμματα ανταποκρίνονταν στις ανάγκες των ανθρώπων που τα συγκρότησαν, αλλά δεν ήταν κόμματα αρχών, κόμματα εξουσίας.

Κατά την λειτουργία τους όμως μολονότι μπορούσαν να αναπτυχθούν περαιτέρω μέσα στο νέο συνταγματικό καθεστώς, έδειξαν συμπτώματα στασιμότητας και δεν ανταποκρίθηκαν στις νέες ανάγκες, κάτι που τα οδήγησε σε παρακμή.

Παρακμή των ξενικών κομμάτων. Λόγοι αποδυνάμωσης των ξενικών κομμάτων.

Εισαγωγή κοινή για όλα τα κόμματα, βλέπε  σχολικό βιβλίο πρώτη παράγραφο του 2, σελ.73, << Τα πολιτικά κόμματα,………..παρακμή.>>.

Κοινό αίτιο η τακτική του βασιλιά όθωνα απέναντι στα κόμματα, βλέπε σχολικό βιβλίο,σελ.74, << Η τακτική του βασιλιά Όθωνα……απαλυνθεί>>.

Τα άλλα αίτια όπως τα είπαμε.

Από την υπόθεση Πατσίφικο- Παρκερικά ενισχυμένα βγήκαν το γαλλικό και το ρωσικό κόμμα .Ναυτικός αποκλεισμός  της Ελλάδας  από τον Ιανουάριο 1850-Απρίλίος 1850.

Από τον Κριμαϊκό πόλεμο 1854-1856, αρχικά ενισχύθηκε το ρωσικό κόμμα στη συνέχεια λόγω του ναυτικού αποκλεισμού του Πειραιά από τους Αγγλογάλλους το 1854-1857 έπεσαν σε δυσμένεια το Αγγλικό και το Γαλλικό κόμμα. Μετά το τέλος του Κριμαϊκού πολέμου και την ήττα της  Ρωσίας , το ρωσικό κόμμα αποδυναμώθηκε τελείως καθώς και η ίδια η Ρωσία στα πλαίσια του κινήματος του Πανσλαβισμού στράφηκε προς τους άλλους Βαλκανικούς λαούς, κυρίως προς τη  Βουλγαρία. Το αγγλικό κόμμα παρά την αρχική του παρακμή επικρατεί στον ελληνικό χώρο.