Δευτέρα 8 Μαρτίου 2021

 

 

                                                           ΟΡΙΣΜΟΙ

1)Μικτή  Επιτροπή(1914):  Κατά τους πρώτους μήνες του 1914 όταν ξεκίνησε ο πρώτος διωγμός σε βάρος των Ελληνικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (Ανατολική Θράκη, Δ. Μικρά Ασία), το Οικουμενικό Πατριαρχείο κήρυξε την Ορθόδοξη Εκκλησία σε διωγμό και ανέστειλε τη λειτουργία των εκκλησιών και των σχολείων. Η Ελλάδα αντέδρασε και ανέλαβε διπλωματικές ενέργειες ,προκειμένου να αρχίσουν διαπραγματεύσεις για εθελούσια ανταλλαγή Ελλήνων ορθοδόξων της Τουρκίας και Μουσουλμάνων  της Ελλάδας. Στα πλαίσια αυτά ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 1914 μία Μικτή Επιτροπή (με εκπροσώπους τόσο της Ελλάδας όσο και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας) που θα ρύθμιζε τα σχετικά με την ανταλλαγή, όμως αυτή δε λειτούργησε , λόγω της εισόδου της Τουρκίας στον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο, τον Οκτώβριο του 1914.

ΠΡΟΣΟΧΗ !Αυτή η<< Μικτή Επιτροπή>> διαφέρει από τη <<Μικτή Επιτροπή Ανταλλαγής Πληθυσμών>> που συστάθηκε το 1923 στο πλαίσιο της Σύμβασης της Λοζάνης.

2)Μικτή Επιτροπή Ανταλλαγής: Υπηρεσία που ιδρύθηκε το 1923 με βάση το άρθρο 11 της Σύμβασης της Λοζάνης και είχε έδρα την Κωνσταντινούπολη. Αποτελούνταν από έντεκα μέλη(τέσσερις Έλληνες, τέσσερις Τούρκους και τρία μέλη-πολίτες ουδέτερων κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο κρατών) και αρμοδιότητά της ήταν ο καθορισμός του τρόπου μετανάστευσης των  πληθυσμών και η εκτίμηση της ακίνητης περιουσίας των ανταλλαξίμων. Επιπλέον , στη Σύμβαση της Λοζάνης προβλεπόταν ότι η Μικτή Επιτροπή Ανταλλαγής θα διευκόλυνε τους ανταλλαξίμους στη μετακίνησή τους.

Βάσει , λοιπόν των αρμοδιοτήτων της, η επιτροπή  αυτή φρόντισε το 1924 και το 1925 για τη μεταφορά στην Ελλάδα 200.000 Ελλήνων που είχαν παραμείνει στην Καππαδοκία και γενικότερα στην Κεντρική και Νότια Μικρά Ασία και ανέλαβε το έργο εκτίμησης των εκατέρωθεν περιουσιών που εγκαταλείφθηκαν. Για τη διευκόλυνση του έργου της ελληνικής αντιπροσωπείας στη Μικτή Επιτροπή συστάθηκε το 1924 η Γενική Διεύθυνση Ανταλλαγής Πληθυσμών που υπαγόταν στο Υπουργείο Γεωργίας , ενώ για την αποτελεσματικότερη λειτουργία της ιδρύθηκαν κατά τόπους Γραφεία Ανταλλαγής Πληθυσμών.

3)Γενική Διεύθυνση Ανταλλαγής Πληθυσμών: Υπηρεσία που συστάθηκε το 1924 για να βοηθήσει το έργο της  ελληνικής αντιπροσωπείας στη Μικτή Επιτροπή Ανταλλαγής σχετικά με την εκτίμηση της αξίας των περιουσιών των ανταλλαξίμων που εγκαταλείφθηκαν στις πατρίδες τους. Η Γενική Διεύθυνση Ανταλλαγής Πληθυσμών υπαγόταν στο Υπουργείο Γεωργίας , ενώ για την αποτελεσματικότερη λειτουργία της ιδρύθηκαν κατά τόπους Γραφεία Ανταλλαγής Πληθυσμών.

4)Γραφεία Ανταλλαγής Πληθυσμών: Ειδικές υπηρεσίες που ιδρύθηκαν κατά τόπους στην ελληνική επικράτεια για την αποτελεσματικότερη λειτουργία της Γενικής Διεύθυνσης Ανταλλαγής Πληθυσμών (η οποία είχε  συσταθεί το 1924 για την υποστήριξη του έργου της ελληνικής αντιπροσωπείας στη Μικτή Επιτροπή Ανταλλαγής σχετικά με την εκτίμηση της αξίας των εκατέρωθεν περιουσιών των ανταλλαξίμων). Στα γραφεία Ανταλλαγής Πληθυσμών υποβάλλονταν από τους πρόσφυγες οι δηλώσεις για την προσωρινή εκτίμηση των περιουσιών τους, προκειμένου να τους δοθεί κάποια προκαταβολή γι΄ αυτές έπειτα από το σχετικό έλεγχο των αιτήσεών τους από ειδικές επιτροπές προσφύγων , συμπατριωτών των ενδιαφερομένων.Εάν θεωρούνταν ανακριβείς, προβλεπόταν αναθεώρησή τους από ένα Ανώτατο Συμβούλιο. Καθορίστηκαν επίσης τα περιουσιακά στοιχεία για τα οποία καταβαλλόταν αποζημίωση. Η προκαταβολή θα δινόταν σε εκείνους που δεν είχαν μέχρι τότε αποκατασταθεί.

5)Ανώτατο Συμβούλιο: Υπηρεσία που έργο της ήταν η αναθεώρηση των ανακριβών αιτήσεων των προσφύγων οι οποίοι δικαιούνταν αποζημίωση για τις εγκαταλειφθείσες στις πατρίδες τους περιουσίες βάσει της Ελληνοτουρκικής Σύμβασης ανταλλαγής των πληθυσμών. Η αναθεώρηση αυτή γινόταν ύστερα από σχετική γνωμάτευση των ειδικών για τον έλεγχο των αιτήσεων προσφυγικών επιτροπών , από συμπατριώτες των ενδιαφερομένων, που λειτουργούσαν στα κατά τόπους Γραφεία Ανταλλαγής.

Καθορίστηκαν επίσης τα περιουσιακά στοιχεία για τα οποία καταβαλλόταν αποζημίωση. Η προκαταβολή θα δινόταν σε εκείνους που δεν είχαν μέχρι τότε αποκατασταθεί.

6) Πρωτοβάθμιες και Δευτεροβάθμιες Επιτροπές Εκτίμησης: Ειδικές επιτροπές που συστάθηκαν για την οριστική εκτίμηση των προσφυγικών περιουσιών που εγκαταλείφθηκαν στην Τουρκία. Οι πρωτοβάθμιες αποτιμούσαν σε πρώτο βαθμό, τις περιουσίες που είχαν δηλωθεί από τους πρόσφυγες και οι δευτεροβάθμιες θα  εξέταζαν , σε δεύτερο βαθμό, και θα αντιμετώπιζαν τα προβλήματα που ενδεχομένως θα ανέκυπταν. Με την πάροδο του χρόνου η ολοκλήρωση του έργου της εκτίμησης των περιουσιών φαινόταν όλο και πιο μακρινή. Το έργο ήταν τεράστιο και επιπλέον η όλη διαδικασία υπονομευόταν από την τουρκική πλευρά.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.