Δευτέρα 8 Μαρτίου 2021

 

Πρόσφυγες  στην Ελλάδα  κατά τον 20ο αιώνα .(Ορισμοί).

1)    Μικτή Επιτροπή 1914.σελ,139.

2)    Τάγματα εργασίας (αμελέ ταμπουρού):  Μέτρο εξόντωσης-καταπίεσης των μειονοτήτων που εφάρμοσαν οι Τούρκοι στη Μ. Ασία κατά τα τελευταία χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ιδιαίτερα κατά τον διωγμό των Ελλήνων και άλλων μειονοτήτων της περιόδου 1914-1918. Σύμφωνα με το μέτρο αυτό , όλοι οι άνδρες άνω των 45 ετών ,που δε στρατεύονταν, υποχρεώνονταν να υπηρετήσουν στα τάγματα εργασίας, δουλεύοντας σε λατομεία, ορυχεία, διανοίξεις δρόμων , αγρούς κ.α. υπό εξοντωτικές συνθήκες. Έτσι οι περισσότεροι πέθαιναν από τις κακουχίες, την πείνα , τις αρρώστιες.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ως μέτρο ουσιαστικά εθνοκάθαρσης , τα τάγματα εργασίας εφαρμόστηκαν σε δύο περιόδους: αρχικά στο Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο , οπότε λειτούργησαν ως βοηθητικά σώματα διεκπεραίωσης εργασιών, και στη συνέχεια μετά την Μικρασιατική Καταστροφή για την αποκατάσταση των ζημιών της μικρασιατικής εκστρατείας.(βλέπε σχολικό βιβλίο , σελ.144-146 Αιχμάλωτοι στρατιώτες…..ασιτία).

3)    << Υπηρεσία Ανοικοδομήσεως Ανατολικής Μακεδονίας>>:Ελληνική κρατική υπηρεσία που συστάθηκε το 1918,μετά τη λήξη των εχθροπραξιών του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου.  Μερίμνησε για την επανεγκατάσταση στις εστίες τους των Ελλήνων προσφύγων που είχαν φύγει το 1916 από την Ανατολική Μακεδονία λόγω της κατάληψης της περιοχής από τους Βουλγάρους , συμμάχους τότε των Γερμανών.

4)    Συνθήκη του Νεϊγύ.(πόλη της Γαλλίας), σελ.140.

5)    << Σύμφωνο περί αμοιβαίας μεταναστεύσεως μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας >>: Ιδιαίτερη συμφωνία που υπογράφηκε ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία τον Νοέμβριο του 1919 στο πλαίσιο της συνθήκης του Νεϊγύ, με την οποία προβλεπόταν η παραχώρηση της Δυτικής Θράκης από τη Βουλγαρία στην Ελλάδα. Με βάση το σύμφωνο αυτό αναχώρησαν από την Ελλάδα περίπου 50.000 χιλιάδες Βούλγαροι και από τη Βουλγαρία περίπου 30.000 Έλληνες(περίπου 20.000 ακόμη Έλληνες είχαν μεταναστεύσει πριν από την υπογραφή της συνθήκης).

6)     Οργανισμός(Θεσσαλονίκη 1914). Βλ. σχολ. βιβλ, σελ.140-141.(Τον Ιούλιο…κλήρο)

7)    <<Ανώτατη Διεύθυνσις Περιθάλψεως>>: Κρατική υπηρεσία που ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη κατά το 1916-17(περίοδο του εθνικού διχασμού) από την κυβέρνηση Βενιζέλου. Έργο της ήταν η περίθαλψη των προσφύγων.(του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.).

8)    Υπουργείο Περιθάλψεως:  Ειδικό υπουργείο για την περίθαλψη των προσφύγων,το οποίο ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 1917,όταν στην Ελλάδα  είχε επικρατήσει ο Βενιζέλος και ο βασιλιάς Κωνσταντίνος είχε εγκαταλείψει τη χώρα.Εκτός από την περίθαλψη των προσφύγων,το υπουργείο αυτό παρείχε τότε για πρώτη φορά περίθαλψη και για τις οικογένειες των εφέδρων που βρίσκονταν στο μέτωπο και για τις οικογένειες των θυμάτων πολέμου. Επιπλέον μερίμνησε για την τμηματική παλιννόστηση των προσφύγων του πρώτου διωγμού, του 1914-1918(βλ.σχολ.βιβλίο , σελ.143), ενώ με την άφιξη των προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής(1922) ανέλαβε το έργο της προσωρινής στέγασής τους , οπότε και ενισχύθηκε με έκτακτο προσωπικό.(βλ. σχ.βιβλ, σελ.148.).

9)    Πατριωτικό ίδρυμα: Κοινωφελής οργανισμός ,ιδρύθηκε  το  1917, στο πλαίσιο της περίθαλψης των προσφύγων του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου.

Είχε αναλάβει μαζί με το κράτος την οργάνωση καθημερινών συσσιτίων σε συνοικίες πόλεων στην Ελλάδα όπου ήταν συγκεντρωμένοι πολλοί πρόσφυγες.

10  Πατριαρχική Επιτροπή: Η υπηρεσία που συστάθηκε στην Κωνσταντινούπολη τον Οκτώβριο του 1918 (με τον τερματισμό του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου για την Τουρκία), με σκοπό την οργάνωση του επαναπατρισμού των εκτοπισμένων Ελλήνων από τη Μικρά Ασία και την Ανατολική Θράκη κατά την περίοδο του πολέμου , με τη βοήθεια του Πατριαρχείου και της Ελληνικής Κυβέρνησης,

11  << Υπηρεσία Παλιννοστήσεως και Περιθάλψεως>>:  Η υπηρεσία που ιδρύθηκε στα πλαίσια της Ύπατης Αρμοστείας Σμύρνης για την παροχή βοήθειας σε όσους από τους Έλληνες εκτοπισμένους από τη Μ.Ασία κατά τον Α΄ παγκόσμιο Πόλεμο επέστρεφαν τμηματικά στις εστίες τους μετά την ήττα της Τουρκίας στον πόλεμο το 1918, ώστε να αποκατασταθούν στα σπίτια και στις ασχολίες τους.(αναλύεται ο όρος του σχολικού βιβλίου όσους επέστρεφαν. Εσείς μπορείτε να το γράψετε έτσι, όπως το λέει το σχολικό βιβλίο). Η υπηρεσία αυτή λειτούργησε για λίγο καιρό, καθώς τον Αύγουστο του 1922 οι παλιννοστήσαντες πήραν πάλι το δρόμο της προσφυγιάς.

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.