Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

ΠΑΡΑΘΕΜΑΤΑ-ΤΡΟΠΟΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΠΑΡΑΘΕΜΑΤΩΝ


ΠΑΡΑΘΕΜΑΤΑ

 

            Ένας τύπος θέματος εκθέσεων είναι το παράθεμα, ένα μικρό δηλαδή απόσπασμα από έργο ενός συγγραφέα, ιστορικού, πολιτικού, απομνημονευ-ματογράφου ή δημοσιογράφου. Το ζητούμενο του θέματος διατυπώνεται μετά το απόσπασμα και μπορεί :

 

α) Να εντοπίζει τις βασικές έννοιες που θίγονται στο απόσπασμα και να ζητήσει κάτι σχετικό μ’αυτές π.χ. να αναλυθούν, να συσχετιστούν μεταξύ τους ή με τη σημερινή πραγματικότητα, να συνεξεταστούν ως σύνολο γνωρισμάτων ή εφοδίων απαραίτητων για τον άνθρωπο-πολίτη, οικογενειάρχη, επιστήμονα κλπ.

 

β) Να μην εντοπίζει τις βασικές έννοιες, αλλά εντοπισμός τους να ανήκει και αυτός στα ζητούμενα. Στην περίπτωση που οι ιδέες δε δίνονται, δεν είναι δύσκολο να τις καταλάβει μέσα από τις αντίστοιχες εκφράσεις του κειμένου.

 

Σε τέτοιες περιπτώσεις πρώτα θα προσδιορίσεις τις αφηρημένες έννοιες - ιδέες που προβάλλονται μέσα από τις φράσεις και τις  περιφράσεις των κειμένων και ύστερα δεν έχεις παρά να εργαστείς πάνω στα συγκεκριμένα ερωτήματα : τι κάνουν αυτές οι ιδέες, οι έννοιες γιατί είναι απαραίτητες, πότε είναι περισσότερο απαραίτητες, τι σημαίνει η απουσία τους κλπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.