Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ


ΕΚΘΕΣΗ 16η
Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ


Τεχνολογία : ευλογία ή δυστυχία για το σύγχρονο άνθρωπο.

«.....Οι μηχανές πρέπει να εξυπηρετούν τις ανάγκες των ανθρώπων και μόνο. Με άλλα λόγια πρέπει να αποφασίσουμε τι είδους κοινωνία θέλουμε να φτιάξουμε κι όταν τ’αποφασίσουμε τότε μπορούμε να επιλέγουμε εκείνες τις μηχανές και τις βιομηχανίες που θα δημιουργήσουν την κοινωνία που θέλουμε. Ο βασικός στόχος μας, επομένως, δεν πρέπει να είναι το ανώτατο όριο παραγωγικότητας ή το ανώτατο όριο κέρδους, αλλά το ανώτατο όριο ικανοποίησης των αναγκών των πολιτών».

 ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ

           

ΠΡΟΛΟΓΟΣ : Σε ποιο σημείο είναι σήμερα η τεχνολογία. Επειδή η άνεση και η εξυπηρέτηση που προσφέρει είναι απ’όλους ορατή, θα αναπτυχθούν μόνο οι αρνητικές επιπτώσεις της.


ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ

1) Οι φτωχές χώρες έχασαν εργατικό δυναμικό με τη μετανάστευση και καθυστέρησαν τη δική τους ανάπτυξη.

2) Δημιουργία ανεργίας (ρομπότ στα εργοστάσια, μηχανές γραφείου στα γραφεία).

3) Γενικές συνέπειες μιας τέτοιας ανεργίας (μη προσωρινής).

α) Διάλυση οικογενειών

            β) Εκφυλισμός ανθρώπινων σχέσεων. Βία και εγκληματικότητα.

            γ) Κίνδυνοι ταραχών και επαναστάσεων.

.4) Επιπτώσεις στον Τρίτο κόσμο.

            Διείσδυση πολυεθνικών - εκμετάλλευση πρώτων υλών και φτηνού εργατικού δυναμικού. Αποτέλεσμα : οι πλούσιοι πλουσιότεροι και οι φτωχοί παραμένουν φτωχοί.

5) Καταστροφή περιβάλλοντος (και ζωής). Παραδείγματα :

            α) Όξινη βροχή.

            β) Εντομοκτόνα.

            γ) Εργοστάσια.

6) Η τεχνολογία δύναμη στα χέρια των ισχυρών για ρύθμιση της τύχης των αδυνάτων και των φτωχών.

7) Κίνδυνος για γενική καταστροφή (πυρηνικά - βιολογικά όπλα)


ΕΠΙΛΟΓΟΣ

            Η τεχνολογία είναι ουδέτερη, χρειαζόμαστε μια άλλη τεχνολογία για ποιότητα ζωής και όχι για ποσότητα αγαθών.





ΠΡΟΛΟΓΟΣ

            Όταν αναφερόμαστε σήμερα στην τεχνολογία έχουμε στο νου μας τα μεγάλα επιτεύγματα της εφαρμοσμένης επιστήμης σε πολλούς τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας : στα πυρηνικά όπλα, διαστημικά ταξίδια, στον τομέα ης πληροφορικής, στη γενετική, στα ρομπότ και στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές


ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ

1) Η ανάπτυξη της τεχνολογίας απορρόφησε χιλιάδες εργατικό δυναμικό στις καινούργιες βιομηχανίες όπως η αεροναυπηγική και η ηλεκτρονική αλλά οι αναπτυγμένες βιομηχανικές χώρες βρήκαν φτηνό εργατικό δυναμικό στις φτωχές και υποανάπτυκτες χώρες, οι οποίες με αυτό τον τρόπο ζημιώθηκαν, γιατί έχασαν το δυναμικό που χρειάζονταν για τη δική τους ανάπτυξη.


2) Όταν τα προϊόντα της τεχνολογίας πλημμύρισαν τις αγορές του κόσμου, άρχισε να μειώνεται η ζήτηση και παράλληλα να πέφτει η απόδοση της σχετικής βιομηχανίας. Η μείωση της ζήτησης συνεχίστηκε γιατί η αυτοματοποίηση της τεχνολογίας δημιούργησε ανεργία άρα και μικρή αγοραστική δύναμη. Οι θέσεις εργασίας που απαιτεί σήμερα η τεχνολογία είναι πολύ λιγότερες από τις θέσεις που καταργεί. Δημιουργεί τρεις και καταργεί δέκα. Είναι λοιπόν υπεύθυνη για την ανεργία. Οι μηχανές γραφείου εκτοπίζουν συνεχώς υπαλλήλους από τα γραφεία και τα ρομπότ εργάτες από τα εργοστάσια. Η ζήτηση υπαλλήλων γραφείου από τις επιχειρήσεις συνεχώς μειώνονται λόγω ηλεκτρονικών υπολογιστών.


3) Μια τέτοια ανεργία που δεν είναι πια προσωρινή, γιατί δεν οφείλεται σε κάποια οικονομική κρίση μιας επιχείρησης, αλλά στην αχρήστευση του ανθρώπου, έχει σημαντικές ψυχολογικές και άλλες συνέπειες με κοινωνικό κόστος. Ο άνθρωπος αισθάνεται περιττός, γονείς δε μπορούν να αναθρέψουν τα παιδιά τους, οικογένειες διαλύονται, τα παιδιά φεύγουν νωρίς από ένα σπίτι που «δε τα χωράει» γιατί δε μπορεί να τα θρέψει η οικογένεια ή γιατί δε μπορούν να συνεννοηθούν με τους γονείς τους. Ήδη η πείνα πλήττει τις φτωχές συνοικίες τω πλούσιων μεγαλουπόλεων του Βορρά και όχι μόνο του Τρίτου κόσμου. Οι ανθρώπινες σχέσεις εκφυλίζονται, η βία και το έγκλημα βρίσκονται σε έξαρση, εμπορευματοποιείται η ζωή η ίδια. Στο Ρίο της Βραζιλίας χίλιες εμπορικές τράπεζες αίματος αγοράζουν αίμα από φτωχούς Βραζιλιάνους και το πουλούν σε πολυεθνικές εταιρίες που το εξάγουν. Πεντακόσια εκατομμύρια δολάρια στοίχισε το ανθρώπινο αίμα που εξήχθη από τη Βραζιλία το 1981. Η κοινωνική αδικία και η εξαθλίωση εγκυμονεί κινδύνους για κοινωνικές ταραχές και επαναστάσεις.


4) Ιδιαίτερα σημαντικές είναι οι επιπτώσεις της τεχνολογικής ανάπτυξης για τον Τρίτο κόσμο. Η τεχνολογία επέτρεψε στον αναπτυγμένο κόσμο μέσω των πολυεθνικών εταιριών την διείσδυση του στον Τρίτο κόσμο και την εκμετάλλευση του. Οι πολυεθνικές εταιρίες κερδοσκοπούν εκμεταλλευόμενες τις πρώτες ύλες και το φτηνό εργατικό δυναμικό των χωρών αυτών. Στην ουσία ο Τρίτος κόσμος δεν αναπτύσσεται γιατί ο ανεπτυγμένος κόσμος αρνείται να του δώσει τεχνολογία για ν’αναπτυχθεί κι αυτός. Έτσι οι πλούσιοι γίνονται πιο πλούσιοι και οι φτωχοί παραμένουν φτωχοί.


5) Ας ξαναγυρίσουμε όμως στον ανεπτυγμένο κόσμο. Εδώ η τεχνολογία είναι υπεύθυνη για την καταστροφή του περιβάλλοντος. Με την όξινη βροχή που ξεκινάει από τα καυσαέρια των αυτοκινήτων, καταστρέφονται δάση, πεθαίνουν ψάρια των λιμνών, διαβρώνονται και σιγά-σιγά γυψοποιούνται και καταστρέφονται και άλλα κτίσματα.

            Αλλά υπάρχουν και τα εντομοκτόνα που καταστρέφουν την ίδια τη ζωή μας με δύο τρόπους, άμεσα και έμμεσα. Με τον άμεσο τρόπο, δηλαδή με την ίδια τη χρήση τους, μισό εκατομμύριο άνθρωποι στον κόσμο δηλητηριάζονται κάθε χρόνο. Έμμεσα όμως δηλητηριαζόμαστε σχεδόν όλοι μέσω των τροφών που καταναλώνουμε με τα φρούτα και τα άλλα οπωρικά που είναι ήδη δηλητηριασμένα από εντομοκτόνα και φυτοφάρμακα.

            Επίσης είναι γνωστοί οι κίνδυνοι που κρύβουν για την υγεία του ανθρώπου τα απόβλητα και τα αέρια των εργοστασίων. Πρόσφατο είναι ακόμα το παράδειγμα του ατυχήματος που έγινε στο εργοστάσιο του Τσερνομπίλ στο Κίεβο που στοίχισε τη ζωή σε πολλούς ανθρώπους και έβλαψε ανεπανόρθωτα ίσως, την υγεία πολλών άλλων.


6) Όμως η τεχνολογία και μάλιστα η υψηλή τεχνολογία, σημαίνει και δύναμη στα χέρια των ισχυρών που υποχρεώνει τους αδύνατους να κυβερνηθούν έτσι ή αλλιώς, σαν να μην ήταν οι ίδιοι ικανοί να διαλέξουν.


7) Τέλος η υψηλή τεχνολογία οδήγησε τον άνθρωπο στο διάστημα ικανοποίησε τις περιέργειές του, αλλά απεργάζεται την ολοκληρωτική καταστροφή του μέσω ενός ενδεχόμενου πυρηνικού πολέμου ή ενός πολέμου με βιολογικά όπλα (πόλεμος των άστρων).


ΕΠΙΛΟΓΟΣ

           Επομένως η τεχνολογία μάλλον δεν είναι ούτε ευλογία ούτε κατάρα. Είναι ουδέτερη. Όταν μας παρουσιάζεται ως κατάρα πάλι με την τεχνολογία μπορεί να μεταβληθεί σε ευλογία. Από τις κακές της επιπτώσεις δεν απαλλασσόμαστε εγκαταλείποντας την τεχνολογία.

            Από τη μόλυνση των πόλεων που προκαλεί η τεχνολογία δε θα μας σώσει η εγκατάλειψη των πόλεων, αλλά μια τεχνολογία για μια ανθρωπινότερη πόλη. Την τεχνολογία για ποσότητα αγαθών είναι καιρός να τη μετατρέψουμε σε μια τεχνολογία για ποιοτική ζωή.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.