Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

ΕΚΛΟΓΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ


ΕΚΘΕΣΗ 5η
Η ΕΚΛΟΓΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ


«Ένα από τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι είναι η εκλογή του επαγγέλματος. Όλοι δέχονται ότι η σωστή εκλογή του έχει αποφασιστική σημασία για το άτομο και το κοινωνικό σύνολο. Επίσης είναι γνωστό ότι πολλές φορές οι νέοι δεν προσανατολίζονται σωστά στην εκλογή του επαγγέλματος. Ποιοι παράγοντες συντελούν στην εκλογή του επαγγέλματος; Πότε νομίζετε ότι η εκλογή είναι σωστή και γιατί μία τέτοια εκλογή θεωρείται αποφασιστική για το άτομο και το κοινωνικό σύνολο;»

ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ


ΠΡΟΛΟΓΟΣ : Τι είναι επάγγελμα και γιατί είναι δύσκολη η εκλογή του.


ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ

1) Παράγοντες που επηρεάζουν την εκλογή του επαγγέλματος.

α) θετικά : κλίσεις, ενδιαφέροντα, σωστός επαγγελματικός προσανατολισμός στα σχολεία, αυτογνωσία

β) Θετικά ή αρνητικά : καταγωγή του ατόμου, η οικονομική κατάσταση της οικογένειάς του, το επάγγελμα του πατέρα, οι φίλοι του, οι συγγενείς του, η διαφήμιση, οι ανάγκες στην αγορά.

Παραδείγματα


2) Πότε η εκλογή είναι επιτυχημένη : όταν ανταποκρίνεται στις κλίσεις και τα ενδιαφέροντά του ατόμου και στις πραγματικές του ικανότητες, όταν εξασφαλίζει συνεχή εργασία, ικανοποιητικές αποδοχές και κοινωνική επιφάνεια.


3)  Η σημασία της ορθής εκλογής

            α) για το άτομο : επιλογή τρόπου ζωής, ικανοποίηση δημιουργικής έφεσης του ανθρώπου, προβολή, καταξίωση, εξασφάλιση ψυχικής ισορροπίας.

            γ) για το κοινωνικό σύνολο : καλύτερη απόδοση, κοινωνική πρόοδος, ευτυχία του κοινωνικού συνόλου και του ατόμου χωριστά


ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Η σωστή επιλογή έχει αποφασιστική σημασία.

                       

Επάγγελμα είναι η ειδική και συγκεκριμένη εργασία με την οποία ο άνθρωπος εξασφαλίζει τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους για να καλύψει τις ανάγκες βασικές ή όχι της ζωής του.

Τη συγκεκριμένη αυτή εργασία ασκεί ο άνθρωπος κατά το μεγαλύτερο διάστημα της ζωής του. Γι’αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία να διαλέξει σωστά το επάγγελμά του. Ωστόσο αυτή η επιλογή Δε φαίνεται να είναι εύκολη υπόθεση.

Πρώτα γιατί, ιδιαίτερα σήμερα, υπάρχουν χιλιάδες επαγγέλματα και έπειτα γιατί παρεμβαίνουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν, θετικά ή αρνητικά.

            Τα σωματικά, πνευματικά και ψυχικά γνωρίσματα του ανθρώπου, οι κλίσεις κι τα ενδιαφέροντα του η αυτογνωσία του και ο σωστός επαγγελματικός προσανατολισμός στο σχολείο, είναι από τους παράγοντες που συντελούν στη σωστή εκλογή του επαγγέλματος. Αντίθετα άλλοι παράγοντες επιδρούν θετικά ή αρνητικά την επιλογή του.

            Τέτοιοι είναι η καταγωγή του ατόμου, η οικονομική κατάσταση της οικογένειάς του, το επάγγελμα του πατέρα του, οι φίλοι του, οι συγγενείς του, τα αδέρφια του, η τηλεόραση με τις διαφημίσεις και οι ανάγκες στην αγορά εργασίας.

            Θα μπορούσαμε να σταθούμε σε δύο παραδείγματα για να δούμε πόσο επηρεάζουν το άτομο θετικά ή αρνητικά.

            Μία εύπορη οικογένεια είναι μάλλον απίθανο να αφήσει το νεαρό μέλος της να ακολουθήσει ένα χειρωνακτικό «κατώτερο» επάγγελμα.

            Μία πολύ φτωχή, αντίθετα, είναι σχεδόν σίγουρο πως δε θα μπορέσει να στείλει το νεαρό μέλος της για σπουδές στο εξωτερικό. Ο νεαρός θα αρκεστεί σε ένα χειρωνακτικό «κατώτερο» επάγγελμα.

            Ένας πατέρας που ασκεί αυτό το επάγγελμα επειδή δε μπόρεσε για διάφορους λόγους να ασκήσει κάποιο άλλο που ήθελε πολύ, είναι πολύ πιθανό να θέλει το παιδί του να γίνει ότι δεν έγινε αυτός και το παιδί στρέφεται προς τα εκεί χωρίς να έχει την απαραίτητη κλίση. Σ’αυτές τις περιπτώσεις η εκλογή του επαγγέλματος δεν είναι η σωστή αλλά μία αποτυχημένη εκλογή.

            Πότε όμως είναι επιτυχημένη; Πότε είναι σωστή; Είναι φανερό ότι σωστή εκλογή έχουμε όταν το επάγγελμα ανταποκρίνεται στις κλίσεις και τα ενδιαφέροντα του ατόμου και όταν βέβαια είναι σύστοιχο προς τις πραγματικές και όχι φανταστικές ικανότητές του. Γι’αυτό μιλήσαμε πιο πάνω για αυτογνωσία. Η γνώση των πραγματικών του ικανοτήτων θα το προφυλάξει από λαθεμένη επιλογή και από μία ενδεχόμενη δυστυχισμένη ζωή. Γιατί η σωστή επιλογή του επαγγέλματος είναι το πρώτο βήμα για την ευτυχία μας.

            Αν δεν αρέσει σε κάποιον το επάγγελμα που κάνει αν είναι αγγαρεία γι’αυτόν τότε σίγουρα θα δυστυχήσει στη ζωή του.

            Σωστή εκλογή επαγγέλματος θα μπορούσαμε ακόμα να πούμε πως κάνει το άτομο, όταν το επάγγελμά του του εξασφαλίζει συνεχή εργασία, του αποφέρει ικανοποιητικές αποδοχές και του προδίδει κάποια κοινωνική επιφάνεια, μολονότι αυτό το τελευταίο είναι σχετικό και ενδεχομένως όχι αν ικανοποιούνται οι προηγούμενοι όροι.

            Γιατί βέβαια θα θεωρούσε κανείς επιτυχημένη εκλογή ένα επάγγελμα όταν του εξασφαλίζει πέντε μόνο μήνες το χρόνο εργασία και μικρές αποδοχές και ας έχει -στο μέτρο που μπορεί πράγματι να έχει- κοινωνική επιφάνεια.

            Η σωστή πάντως εκλογή του επαγγέλματος έχει πολύ μεγάλη σημασία για το άτομο και για το κοινωνικό σύνολο. Με μια σωστή εκλογή του επαγγέλματος του το άτομο έχει διαλέξει σωστά τον τρόπο της ζωής του, της ζωής που θέλει. Γιατί το επάγγελμα είναι τρόπος ζωής και λάθος επάγγελμα σημαίνει αποτυχία στη ζωή. Αλλά το επάγγελμα είναι ο χώρος και ο τρόπος για την ικανοποίηση της δημιουργικής έφεσης του ανθρώπου. Μέσα απ’αυτό θα αναπτύξει , θα υλοποιήσει τις δημιουργικές του δυνάμεις και θα επιδιώξει την κοινωνική του προβολή και καταξίωση. Κι ακόμη, έχοντας διαλέξει σωστά το επάγγελμα του έχει εξασφαλίσει και την ψυχική ισορροπία του ως ατόμου. Αλλιώς είναι άτομο διχασμένο ανάμεσα σε κείνο που κάνει και σε κείνο που θα ήθελε να κάνει στη ζωή του.

            Από την άλλη μεριά οι ωφέλειες για το κοινωνικό σύνολο δεν είναι λιγότερες. Έχει στον κορμό του ισορροπημένα άτομα και αυτό σημαίνει συνεργασία αρμονική και αποδοτική πράγμα που συνεπάγεται καλύτερη απόδοση ποσοτική και ποιοτική.

Όλα αυτά συντείνουν και συντελούν την κοινωνική πρόοδο, στην ευτυχία του κοινωνικού συνόλου, μέσα στην οποία είναι εφικτή αλλά και  και η ατομική ευδαιμονία.

            Να γατί η σωστή εκλογή του επαγγέλματος είναι αποφασιστικής σημασίας και για το άτομο και για το κοινωνικό σύνολο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.